Monday, August 23, 2010

Nasi Dagang Terengganu

Jangan confuse??? Nasi Dagang Terengganu lain rupanya dengan Nasi Dagang Kelantan...Nasi Dagang Kelantan warna brown tapi Nasi dagang Terengganu warna putih...

Sebelum datang ke NZ saya tak pernah buat Nasi Dagang...tapi sekarang Nasi Dagang dah jadi menu mingguan kami...setiap minggu saya pasti buat Nasi Dagang...biasa saya buat untuk sarapan...kadang makan sampai ke tengahari...

* Bahan untuk Nasi Dagang
Beras biasa (sy pakai Thai Jasmine) 6 pot
Beras pulut 1 pot
(rendam semalaman)
Santan Cair
Santan Pekat
Bawang dihiris halus
Halia dihiris halus
Halba
Gula
Garam

Cara membuat
Kukus beras...bila dah agak2 masak keluarkan & masukkan dalam periuk
gaul dengan santan cair hingga rata...biarkan sebentar.

Kukus semula sehingga masak
Keluarkan dan gaul dengan santan pekat, halia, bawang, halba, gula dan garam.

Sukatan tu agak2lah...sampai nampak cun dan rasa pun sedap...

Bahan untuk Gulai Ikan
Ikan Mackerel (oil) sbg ganti ikan tongkol
Gula melaka
3 Asam Keping
2 sb Rempah bunga ros
garam
gula
2 biji cili besar
santan

utk dikisar
1 biji bawang besar (sederhana)
2 biji bawang putih
Halia
Lengkuas
Kunyit
Cili kering

Cara membuat
Tumis bahan kisar dan cili kering (yg telah diblend) hingga naik minyak
Masukkan rempah bunga ros
Masuk gula melaka, asam keping, gula, garam dan santan
Masukkan cili besar dan ikan

* gulai ikan ni kalau boleh maniskan sedikit baru ada uhmmm

Bahan untuk Acar
Timun
Carrot
Bawang
Cuka
Gula
Garam

Cara membuat
Potong timun, carrot dan bawang kecil2
Gaulkan dengan cuka, air, gula & garam

* Nasi Dagang Terengganu mesti lengkap dengan gulai ikan dan acar

Okey Selamat Mencuba

2 comments:

  1. hebat asna, biwi saya selalu tak jadi part kuah nasi dagang, so damn hard to get the same taste as kampung style! (betui ka ayat aku ni hi3)

    ReplyDelete
  2. nak sedap lagi ikan tongkol tu kena kukus dulu dgn manisan, daun pandan, asam keping & garam...lepas tu curah dlm kuah tadi...tapi kat sini guna ikan mackerel segera je

    ReplyDelete